winiarze.pl Contact RSS

kiedy zlewać wino do butelek


Kiedy przelać je do butelek i jak zapewnić napojowi optymalne warunki do owocnego snu? Winiarstwo domowe jest hobby, które wymaga od zainteresowanych dwu cech - cierpliwości i skrupulatności. Pierwsza z nich jest niezbędna, by stworzyć wino o zharmonizowanym smaku, przejrzyste, o bogatym aromacie.

Wina średnie czyli w granicach 10-12%, fermentują około cztery-osiem tygodni i po tym czasie należy je zlać. Wina mocne, czyli powyżej 12% potrzebują nawet 16 tygodni na fermentację, jednak już po 8 tygodniach można się przyglądać, czy fermentacja zakończyła się już.

Powinno to nastąpić, kiedy trunek nabierze intensywnego smaku, najlepiej po miesiącu/dwóch od zakończenia burzliwej fermentacji. Im kwaśniejsze wina, tym później się je zlewa. Natomiast wina lekkie zlewa się od razu po ustaniu burzliwej fermentacji, tzn. od tygodnia do miesiąca po nastawieniu wina.

Butelka z winem z korkiem musi być przechowywana w pozycji leżącej, natomiast z nakrętką na stojąco. Trzeba więc wziąć pod uwagę możliwości co do przechowywania wina. Rodzaje korków. Wymienić można dwa rodzaje korków, czyli te naturalne i syntetyczne. Ponadto, mogą mieć one wiele różnych kształtów oraz form.

Jak wybrać odpowiedni moment na zlewanie? - Przy pomocy wężyka zasysamy odrobinę wina do butelki 0,2-0,3 litra. To dobry moment na to, by pierwszy raz spróbować owoców naszej pracy. Jeden łyk musimy nam wystarczyć, by ocenić, czy w winie jest jeszcze cukier. Jeśli jest go dużo, fermentacja zapewne jeszcze trochę potrwa.

Wina o mocy od 10 do 12%, czyli tak zwany średnie zlewa się po czterech do ośmiu tygodniach. Natomiast wina o stężeniu większym niż 12% będziemy zlewać po co najmniej 8, najpóźniej 16 tygodniach. Ile razy zlewać wino? Pierwszy zlew to nie wszystko, ponieważ alkohol cały czas pracuje.

Wino może dojrzewać w tych samych baniakach, w których fermentowało. Balony należy jedynie zalać winem do pełna i szczelnie zamknąć korkiem. Czas dojrzewania wina zależy od jego rodzaju. Wina lekkie nadają się do spożycia już po 1-2 miesiącach, stołowe powinny dojrzewać pół roku, wina deserowe najlepsze są dopiero po 2-3 latach.

Wino wlane do tak zamkniętej butelki nie może dotykać zakrętki, więc jedyna pozycja, w jakiej ją możemy przechowywać, to pozycja pionowa. Gdybyśmy położyli poziomo butelkę z metalową zakrętką, kwasy zawarte w winie mogłyby po jakimś czasie przereagować z metalem z zakrętki, psując nasz trunek w sposób nieodwracalny.

Kiedy możemy butelkować wino słodkie czy półsłodkie, które ma jeszcze resztki cukru? Jak zatrzymać fermentację? Tutaj będziemy mówić o sposobach zatrzymania fermentacji, czyli ubicia drożdży.

Zlewanie wina. Podczas produkowania domowego wina można dowiedzieć się jak postępować z trunkiem. Pierwsze i drugie zlewanie wina nie różni się znacznie od siebie. Jednak każde musi nastąpić w określonym czasie. Najlepiej jest sprawdzić, jak zlewać, a później butelkować domowe wino.

Witam na forum! Zastanawiam się czy mogę zlać do butelki wino 11-miesięczne. Wprawdzie jest jeszcze mała fermentacja prawie niezauważalna lecz jest. Wino natomiast się sklarowało. Pośpiech ze zlaniem spowodowany jest tym, że brakuje mi baniaczka na inne wino.

Poznaj etapy powstawania wina: od uprawy winorośli i dojrzewania gron, przez zbiory, fermentację i leżakowanie, aż po butelkowanie gotowego trunku. Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.

Gotowe wino należy po zakończeniu fermentacji przelać do butelek przy użyciu wężyka do ściągania wina. Możemy dosłodzić je przedtem do smaku, lub wlać odrobinę dosłodzonego wina do każdej z butelek.

Gdy nagle fermntacja ustanie, należy dodać cukru i drożdży w połowie cyklu. Po zakończeniu fermantacji, czyli charakterystycznego bąbelkowania, które widzimy w rurce fermentacyjnej,ropoczyna się fermntacja cicha, trwająca około dwóch tygodni.

po 3-5 tygodniach w przypadku win lekkich, po 4-8 tygodniach w przypadku win o średniej mocy, po 8-16 tygodniach w przypadku win mocnych. W zależności od kondycji drożdży, po dekantacji tempo fermentacji ulegnie spowolnieniu lub całkowitemu zatrzymaniu.

Po stwierdzeniu, że wino jest już dobre, o zharmonizowanym, wyrównanym smaku, można przystąpić do jego rozlewu do butelek. Przede wszystkim należy sprawdzić klarowność wina i w razie potrzeby przefiltrować je.

Butelkowanie wina - tak, to w zasadzie koniec! Wyklarowane wino delikatnie Kiedy kupowałam butle i inne sprzęty do nastawienia wina, kupiłam też cukromierz, którego Dlatego przed butelkowaniem warto zaczekać.

Unikaj wilgoci. Miejsce przechowywania wina powinno być suche. Trzymaj butelki z dala od kuchni - wśród pary z piekarnika, palników i zmywarki trudno utrzymać stabilny mikroklimat w pomieszczeniu. Jeśli chcesz kupić wino na zapas, a poziom wilgoci w mieszkaniu budzi Twoje wątpliwości, poszukaj trunku w butelce zamykanej nakrętką.

Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając je od osadu na dnie butli, i dodać syrop z 3 kg cukru. Przez pierwszy miesiąc nastaw powinien być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st. C. Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.

Beszamel.pl

Wyobraź sobie, że coś zaskoczyło ją jeszcze mocniej niż drogie śledzie. — Co się dzieje na tym świecie, że butelka octu kosztuje aż 4,90 zł? — głośno zastanawia się czytelniczka ...

About kiedy zlewać wino do butelek

About

Digital Compliance Disclosure


We and our partners use technology such as cookies and localStorage on our site to personalise content and ads, provide social media features, and analyse our traffic. Click to consent to the use of this technology across the web or click Privacy Policy to review details about our partners and your privacy settings.
Category

Recently

Newly